Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Παιδί και κουκλοθέατρο της Τζένης Κοσμίδου

 


Οι ρίζες του κουκλοθέατρου χάνονται στην αρχαιότητα όπου αυτή η τόσο ιδιαίτερη τέχνη ψυχαγωγίας με τεράστια παιδαγωγική αξία έκανε την εμφάνιση της απευθυνόμενη αρχικά στο ενήλικο κοινό.

Η παιδαγωγική της αξία είναι μεγάλη, καθώς μπορεί να εκπαιδεύσει όχι μόνο γνωστικά αλλά και εμπειρικά τους μικρούς μας φίλους.

Οι μικροί θεατές μεταφέρονται στον χώρο του παραμυθιού και του φανταστικού όπου αυτόματα είναι πιο δεκτικοί στο πλήθος ερεθισμάτων που θα δεχτούν αφού ταυτίζονται με τους ήρωες – κούκλες και επικοινωνούν μαζί τους βιώνοντας πλήθος συναισθημάτων και καταστάσεων που διαδραματίζονται μέσα στην ιστορία μας.

Όλα αυτά κάνουν το κουκλοθέατρο ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους παιδαγωγούς όσο και για τους γονείς, αφού μέσα από αυτό μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά πλήθος μηνυμάτων και πληροφοριών που επιθυμούν με μεγάλη ευκολία .  Η χρησιμότητα του κουκλοθέατρου ως παιδαγωγικό μέσο όμως δε σταματάει εκεί, αφού μπορούμε άνετα να του δώσουμε και άλλους ρόλους στους μικρούς μας φίλους πέραν αυτού του θεατή.

Μπορούμε να τους τοποθετήσουμε στη θέση του δημιουργού μιας παράστασης βοηθώντας τους έτσι να μάθουν να δρουν και ατομικά με σεβασμό στους γύρω τους αλλά και ομαδικά. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία τα παιδιά πειραματίζονται, οξύνουν τη φαντασία τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν πλήθος συναισθημάτων, φοβιών και αδυναμιών που δε θα μοιράζονταν τόσο εύκολα μέσα από μια συζήτηση ενώ καλλιεργούν τον προφορικό λόγο και τις τεχνικές αφήγησης.

Το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα έκφρασης που διαθέτει. Ανακαλύπτει τα δυνατά του σημεία αλλά και τα αδύναμα και έχοντας κατακτήσει την αυτογνωσία μπορεί να δουλέψει εποικοδομητικά και με τα μεν και με τα δε.

Αυτή η τόσο όμορφη και ιδιαίτερη διαδικασία είναι σίγουρο πως εκτός από την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλος έχει τεράστια παιδαγωγική αξία με το οποίο μπορούμε να τους μεταλαμπαδεύσουμε πλήθος γνώσεων και πληροφοριών.

 

Τζένη Κοσμίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε...

Μεγαλώνουμε, μεγαλώνουμε και ξεχνάμε. Ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Ποιοι θέλαμε και μπορούσαμε να γίνουμε. Νιώθουμε πως είμαστε αυτοί που μας ...