Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Παιδί και παιχνίδια ρόλων της Τζένης Κοσμίδου

 


 Τα παιχνίδια ρόλων δεν είναι απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας για τους μικρούς μας φίλους. Μπορούν να αποτελέσουν το μέσο εύκολης εκμάθησης για τα παιδιά αλλά και ένας τρόπος να μοιραστούν μαζί μας βαθύτερους φόβους, ανασφάλειες και πράγματα που ενώ τα απασχολούν συνειδητά ή ασυνείδητα δυσκολεύονται να τα εκφράσουν ανοιχτά.

Μέσα από αυτά το παιδί έχει τη δυνατότητα οξύνει την φαντασία και την έκφραση του αλλά και να πειραματιστεί με πλήθος εκφραστικών μέσων χωρίς να περιορίζεται από κανόνες βρισκόμενο όμως πάντα σε ένα ασφαλές και πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.

Είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να εξερευνήσουν από τη δική τους οπτική τον κόσμο και να πειραματιστούν με τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους άλλους. Να μιμηθούν τον κόσμο των ενηλίκων και στο πλαίσιο αυτό να δοκιμάσουν νέες καταστάσεις αναπτύσσοντας τη φαντασία τους σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο πλαίσιο.

Οι ιστορίες που οι μικροί μας φίλοι δημιουργούν μέσα από τα παιχνίδια ρόλων γίνονται διέξοδος για κάθε καταπιεσμένο συναίσθημα και για την έκφραση πλήθους αποριών που στην κανονική ζωή αδυνατούν να διατυπώσουν.

Θα πρέπει όλοι μας, γονείς, δάσκαλοι, παιδαγωγοί και εμψυχωτές να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στο να ασχοληθούν με παιχνίδια ρόλων και αν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτά βοηθώντας τα από μεριάς μας με ερωτήσεις γνωστικής αναδόμησης να οξύνουν τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν, τις ηγετικές τους ικανότητες, να ενισχύσουν την αφαιρετική σκέψη, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αυτογνωσία, να κατανοήσουν την διαφορετική οπτική γωνία που ενδέχεται να έχει ο διπλανός τους αλλά και να αναπτύξουν πλήθος κοινωνικών αλλά και μαθησιακών δεξιοτήτων.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ωθούμε τα παιδιά μας στην επιλογή παιχνιδιών ρόλων  ως μέσο ψυχαγωγίας αφού πέραν του πλήθους των θετικών επιδράσεων που μπορούν να έχουν στη ζωή τους σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν αυτά ξεκινούν από μικρή ηλικία βοηθούν και στην ανάπτυξη υψηλού δείκτη νοημοσύνης.

 

Τζένη Κοσμίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε...

Μεγαλώνουμε, μεγαλώνουμε και ξεχνάμε. Ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Ποιοι θέλαμε και μπορούσαμε να γίνουμε. Νιώθουμε πως είμαστε αυτοί που μας ...